fbpx

ריפוי גנטי

ריפוי גנטי

מקור מחלת הדושן ידוע לחוקרים. פגם קטן בגן מונע יצור של חלבון חיוני- דיסטרופין. ישנם מוטציות שונות למחלה, כלומר הפגם בכל חולה יכול להיות בצורה או באות אחרת בגן. ישנם חולים הסובלים ממוטציית כפל (בגן יש כפל של אקסון אחד או יותר ) ישנם חולים הסובלים ממוטציית חסר (חסר אקסון אחד או יותר בגן) וישנם חולים הסובלים ממוטציה נקודתית ( אות אחת פגומה ) התוצאה זהה- יצור החלבון מופסק ושרירי החולים חשופים ופגיעים. התקווה של כל חולי הדושן היא בפיתוח טכנולוגיה אשר תדע לתקן את הגן הפגום על ידי השתלה של גן או תיקון הגן. ישנם כבר בעולם וגם בישראל פיתוחים שונים, בשלבים שונים, אשר מבוססים על טכנולוגיה של החדרת גן תקין לצורך השתלת הקוד הגנטי לייצור של החלבון.

ישנם טכנולוגיות בריפוי גנטי אשר כבר נמצאות בשלב מתקדם מאוד של ניסוי קליני. בארה"ב התחילו כבר ב 2018 שלוש חברות (סרפטה, סוליד ופייזר) בניסוים קליניים שמטרתם להוכיח יעילות של טכנולוגיה זהה המנסה להחדיר לגוף גן מקוצר של מיקרו דיסטרופין ע"י וירוס  (AAV). האתגרים המורכבים בהוכחת יעילות הטכנולוגיות הינם בהתאמת הקוד הגנטי, שהוא גדול מאוד  ביחס לווירוס שאמור להכיל אותו, ההתמודדות עם המערכת החיסונית של הגוף אשר אינה מזהה את הוירוס ועלולה לתקוף אותו והיכולת לגרום לוירוס להתפשט ולהגיע לכל תאי השריר בגוף.

הפרויקטים המובילים שלנו בתחום זה מתרכזים ביוזמה של מחקרים, בהקניית משאבים ותמיכה למחקרים מתנהלים אשר מתקיימים בישראל – על מנת שיבשילו בהקדם האפשרי לטיפולים עבור ילדינו. במקביל אנחנו מקדמים שיתופי פעולה עם חברות בינלאומיות- על מנת להביא טיפולים ניסיוניים קיימים לישראל ולהנגיש לילדים שלנו טיפולים בהקדם האפשרי.

עיקרי הפרויקטים שלנו בריפוי גנטי:
  1. תמיכה בחברת ארט ביוסיאנס אשר מפתחת טכנולוגיה ליצור חלבון דיסטרופין מ MRNA

החברה הישראלית עובדת על פיתוח טכנולוגיה מהפכנית לטיפול גנטי ללא התערבות בגן עצמו.

בגוף בריא יצור החלבון מתבצע על ידי ה- MRNA אשר מיוצר מה DNA  .  אצל חולי הדושן מאחר וה DNA פגום, ה MRNA   פגום גם הוא והחלבון לא מיוצר. החברה עובדת על טכנולוגיה ליצור MRNA תקין במעבדה. המטרה היא להחדיר MRNA תקין לגוף על ידי חלקיקים וכדי שלמרות הפגם ב DNA עדיין יתקיים בגוף יצור של החלבון והמחלה תיעצר. פיתוח זה נמצא בשלבי ניסויי מעבדה מתקדמים אך טרם הבשיל לניסוי קליני בילדים.

  1. שיתוף פעולה עם חברת ג'נטון הצרפתית במטרה להנגיש לילדים בישראל ניסוי קליני בריפוי גנטי של מיני-דיסטרופין.

טכנולוגיה המבוססת על החדרת גן מקוצר של מיקרו דיסטרופין ע"י וירוס   AAVמתקדמות מאוד וכבר ישנן שלוש חברות אשר החלו בניסויים קליניים המתקיימים כרגע רק בארצות הברית. המטרה שלנו היא להנגיש לילדים בישראל את הטיפול הניסיוני בהקדם האפשרי. חברת ג'נטון הצרפתית הצליחה לפתח טכנולוגיה דומה לטכנולוגיה בה משתמשות החברות המוזכרות לעיל והיא צפויה להתחיל בניסוי קליני כבר בשנת 2020. במטרה לקדם את שיתוף הפעולה ולהביא את הניסוי הקליני לישראל, אנחנו בוחנים את התוצאות הפרה קליניות של הניסוי בצרפת, תוך שימת דגש מיוחד על בחינת בטיחות הטיפול. במקביל כבר החלה הסדרת הפרוצדורות לקבלת אישורים עבור ניסוי קליני מול הרשויות. אנחנו פועלים על מנת שילדינו בישראל יוכלו להיות בין הילדים הראשונים בעולם שיזכו לקבל את הטיפול הניסיוני והמהפכני.

  1. שיתוף פעולה מתהווה עם ענקית הפארמה פייזר להנגשה של טיפול ניסיוני בריפוי גנטי. לילדים בישראל

בשנת 2018 החלה ענקית הפארמה פייזר טיפול ניסיוני במסגרת של ניסוי קליני בתרפיה גנטית. הטכנולוגיה מבוססת על החדרת גן מיני דיסטרופין תקין לגוף באמצעות וירוס AAV. עם החדרת הגן התקין, צפוי להתקיים יצור חלקי של חלבון הדיסטרופין וקצב התקדמות המחלה יואט באופן משמעותי. פייזר הביע נכונות לשיתוף פעולה עם עמותת עדי כדי לכלול את ישראל במסגרת ניסוי קליני – בשלב השלישי. המגעים בינינו לבין פייזר נמשכים – כדי לקדם הבאת הניסוי לישראל בהקדם האפשרי.

  1. ייזום ותמיכה במחקרו של פרופ' רותם קרני (אונ' העברית) לשינוי רצף הבסיס במולקולות RNA עבור חולים עם חוסרים או דופליקציות (הכפלות)

קבוצת המחקר בראשות פרופ' קרני עובדת על פיתוח מולקולות חדשות  אשר יוכלו לשנות את רצף הבסיס במולקולות ה RNA בחולים להם חסרים או דופליקציות ב DNA. הלוגיקה, אשר דומה מאוד לפיתוחים אשר כבר נמצאות בניסויים קליניים, הינה לאפשר תרגום של חלבון הדיסטרופין שיהיה קצר יותר אך עדיין תקין. המחקר נמצא עדיין בשלב של בחינת תאים; עם זאת, ישנם גילויים חדשים ונרשמה התקדמות מרשימה אך הדרך עדיין ארוכה.

  1. ייזום ותמיכה במחקר לייצוב RNA בחולי דושן במטרה לייעל תרופות קיימות בראשות פרופ' קרני

חולי דושן סובלים ממוטציה בגן המקודד את חלבון הדיסטרופין. ה-DNA שהינו החומר התורשתי משועתק ל RNA  ומתוך רצף הקריאה מתורגם לחלבון הדיסטרופין. בשל הפגם בגן, ה-RNA משועתק באופן לא תקין ולכן עובר פירוק והחלבון לא מיוצר.  המחקר עובד על מולקולות חדשות שיוכלו לעכב את פרוק מולקולות ה-RNA  הקיימות עבור חולים בעלי מוטציה נקודתית.

אנו מפענחים את תוצאות הניסויים עבור קבוצת המחקר. הניסוי הראשון הסתיים בהצלחה. ניסוי נוסף, אשר יכלול שילוב בתרופות מאשרות, צפוי להתחיל . מטרתנו להתקדם במהירות האפשרית לניסויים קליניים בילדים.

  1. יזום ותמיכה במחקרו של פרו' מיגל וויל (אונ' תל אביב) בנושא רפואה מכוונת אישית לחולי הדושן

פרופ׳ וויל מאבחן תאי עור וסורק תרכובות מאושרות תוך יישום טכנולוגית .High Content Analysis המטרה לאתר מספר מולקולות כימיות, אשר מייצגות חומרים פעילים שנלקחו מהחולים עצמם, על מנת לכמת את רמת החלבון, לאפיין את האפקט התרופתי של המולקולה ולאתר חומרים פעילים ביולוגית המכוונים ספיציפית לתאי השריר של החולים.  אנו מקווים שתוצאות חיוביות יכוונו אותנו לקראת עידן של טיפול אפקטיבי עבור כל חולה וחולה.